Kompostspanden – til dit grønne køkkenaffald

Kompostspanden – til dit grønne køkkenaffald

Madlavning med en isterningebakke i stål Kompostspanden – til dit grønne køkkenaffald Bestil reservedele
Hvordan fungerer Pulitos kompostspand?
Pulitos kompostspand er smart, fordi den har to aktive kulfiltre i låget, som hindrer lugt og fluer. Det gør, at du kan samle flere dages grønt køkkenaffald i den på køkkenbordet uden gener. Vi anbefaler at skifte kulfilter ud, når du mærker at filterets funktion bliver nedsat - normalt virker det flere år, inden det skal skiftes. 

Der sker ikke nogen nedbrydning af det organiske materiale i kompostspanden, men når kompostspanden er fuld, tømmer du den i egen have, kolonihave, sommerhushave eller i komposteringsbeholderen i din baggård.

Brug spanden med bionedbrydelige pose

Du kan også bruge spanden sammen med den kommunale bionedbrydelige pose, for efterfølgende at sortere den som kommunalt madaffald.

Uanset hvad du vælger at gøre, reducerer du dit husholdningsaffald med ca. 20% ved at sortere – samtidig med at bioaffaldet kommer tilbage i det naturlige næringsstofkredsløb. Således er det lettere at være miljø- og klimabevidst med kompostspanden ved din side. 

 

Et bedre alternativ til plastikspanden

Fordi kompostspanden rent æstetisk står godt fremme i køkkenet, samtidig med at den forhindrer lugtgener, er der mange, som også bruger den til at opbevare både hunde- og kattemad eller bleer på badeværelset. 

 kompostspande-pulito-kitchen

 

“Det er nemt at tænke på sortering af madaffald når jeg har kompostspanden, for den er fin at have stående fremme på køkkenet, lige ved hånden…“

 

 

Vi startede Pulito i 2007 med et ønske om, at gøre det nemmere at leve klima- og miljøbevidst. Vores mantra er, at vores produkter skal være gode for både mennesker og kloden. Derfor har vi siden vi startede i 2007 solgt vores populære kompostspande i rustfrit stål, som er et holdbart alternativ til den kommunale plastikspand, der både giver flue og lugtgener – og mange gange slet ikke bliver brugt, fordi den ikke ligefrem pynter på køkkenbordet.

kompostspande-pose-pulito

Hvad kan jeg samle af grønt køkkenaffald i kompostspanden?

Hvis du bruger de kommunale bioposer i kompostspanden for at aflevere det i kommunens affaldssortering, må du komme dette i spanden: 

- Madaffald, råt og tilberedt
- Ris, pasta og morgenmadsprodukter
- Kød, fisk, ben og knogler
- Brød og kager
- Frugt og grøntsager
- Sovs og fedt
- Pålæg, æg og æggeskaller
- Nødder og nøddeskaller
- Kaffegrums og kaffefiltre
- Teblade og tefiltre
- Brugt køkkenrulle
- Afskårne blomster

Du kan læse mere om kommunalt bioaffald og sortering her:
Ens regler i EU for indsamling af organiske affald

Meningen med at indsamle det organiske affald fra husholdningerne er ifølge EUs affaldsdirektiv blandt andet at sikre en effektiv og rationel udnyttelse af naturressourcerne i hele EU. Målet er at alt organisk affald skal indsamles fra 2023. Fra 2025 skal 55 pct. af husholdningsaffaldet genanvendes, fem år senere (fra 2030) er det 60 pct., og fra 2035 hele 65 pct.

 

 

Hvordan komposterer du i egen eller din forenings havekompost? 

Hvis du komposterer i egen eller din forenings kompost, er der få ting du skal huske på, ikke må komme i kompostspanden, fordi det tiltrækker skadedyr: Tilberedt mad, kød, fisk, pålæg, ben og knogler. Hvis du er heldig og har høns, kan meget af dit grønne affald gives til dem, såsom grød og madrester, kål og salater. 

Har man både høns og kompostbunke, som vi selv har i vores have, kan man med fordel have to spande i køkkenet: En til komposten og en til hønsene.  

Kaffe- og tegrums i komposten? Ja!
Hvis du elsker kaffe og te, så kan grumset faktisk bruges direkte som gødning i haven. Det kan endda være nyttigt i flere henseender, da myrer ikke kan lide koffein. 

Tiltrækker komposten skadedyr?
Det er yderst sjældent at rotter besøger havekomposter – med mindre der er lækkerier i den som kød, fisk, brød og tilberedte madrester. 

 

Vill du vide mere, kan vi anbefale en god og informativ artikel af Signe Wenneberg om, hvordan hun bruger vores kompostspand og hvordan man komposterer i egen have. (Der er ikke tale om betalt samarbejde med Signe Wenneberg – hun er bare glad for vores kompostspand):